Versenyzők a Bázisról: Borbély Mihály


A legutóbbi Bázis Szlalom versenyünk alkalmával egy 2 fős Malomkert Panzió és Étterem ajándékutalvánnyal díjaztuk az abszolút 15. helyezettet. A szerencsés versenyző nem más volt, mint Borbély Mihály (Kopasz). Itt a Versenyzők a Bázisról riportsorozatunk következő része.

 

Szia Mihály, kérlek mutatkozz be néhány mondatban az olvasóknak. Hogyan kezdődött? Mióta versenyzel?

-Sziasztok! Borbély Mihály vagyok, 27 éves, Hajdúdorogon lakom. Az egész Lada őrület úgy kezdődött, hogy több barátomnak is volt Ladája, - viszont én ebből az egészből annyit láttam, hogy csak kínlódnak vele, - és szerelni kell állandóan. Ellenben nagyon megfogott egy érzés, amikor lehetőségem volt kipróbálni. Így aztán addig fajult a dolog, hogy vettem egyet én is.
Majd az évek során mindig egyre több minden lett átalakítva rajta (futómű, váltó, difi, motor, bukócső). Ebben az évben jött el az az idő, hogy forgalomból kivonattam és amatőr versenyautó lett.
2016-ban kezdtem el versenyezni. Indultam az All Star gálán Máriapócson, a körversenyen, valamint Kunmadarason sprint futamokon. Ezévtől pedig idén pedig a mezőkövesdi Bázis Szlalom futamain is.


Mit kell tudni az autóról?

-Az autóról annyit mondanék, hogy a "szíve" egy fúrt 1.6-os Niva motor, 40-es Dellortokkal, tolókerekes váltóval. Idén nyáron került bele bukócső.
Mindig akad valami, amit időnként módosítani kell, mert hát egy Lada soha sincs kész! Volt rá példa persze, hogy akadtak kisebb-nagyobb problémák, de mindig tudtuk orvosolni a helyzetet, hála Édesapámnak, aki kiváló autószerelő és ezermester is egyben. Minden versenyre velem tart és segíti, támogatja a hobbimat.
 

 

Hogy tetszett a pálya nyomvonala?

- Nagyon tetszett ez az új nyomvonal, igazán jó időket tudtam menni rajta! Meg is hozta az eredményt, hiszen két kategóriában is sikerült nagyon előkelő helyezést elérnem.
Vannak benne technikás részek, előfordulnak hosszabb egyenes szakaszok is, ahol kiderül mennyit bír a gép. Az erdős részt imádom! Próbál az ember vigyázni, de mégis feszegetjük saját határainkat, és hát sajnos előfordul, hogy bizony nem adja ki az a bizonyos kanyar!  A visszafordítókkal vagyok bajban. Sokszor előfordul, hogy csak a 3. körnél jövök rá, hogy mi is az ideális ív, sebesség, és féktáv a kanyar előtt. Ezek ellenére maximálisan meg vagyok elégedve a pályával!

 

Mi a véleményed a szervezésről?

- A szervezésre nem tudok rosszat mondani, csak jó tapasztalataim vannak! Rugalmasan kezelik a rajtolásokat, rendben van a pályabejárás is. Egy lassú, egy gyors kör.
A pályabírók segítőkészek, figyelmesek, bármilyen helyzetben megállják a helyüket!
Mondhat bárki bármit a nevezési díjjal kapcsolatban, viszont egyik amatőr versenyen sem lehet ennyit menni ennyi pénzért!


Szükségesnek tartod az ilyen jellegű versenyeket?

- Igen, nagyon is szükségesnek tartom! Nagyon kevés ilyen jellegű verseny van, ami kifejezetten a kezdődnek, amatőröknek van kialakítva!
Tetszik, hogy van széria kategória, ahol utcai autókkal versenyezhetnek az emberek! Persze csak akkor, ha az autó szerkezetileg megfelelő, és biztonságosnak minősül a gépátvételen.
Azt mondom, hogy nekem az eddigi tapasztalatokból ítélve ez a legjobb amatőr versenysorozat a környéken, és ha tudok minden alkalommal rajthoz állok! Másoknak is csak ajánlani tudom!
 

 

Mihály, köszönöm szépen a beszélgetést, és csak így tovább!

-Én is köszönöm! Valamint szeretném megköszönni még egyszer az abszolút 15. helyezésért járó Malomkert Panzió és Étterem ajándékutalványt!
Valamint az önzetlen segítséget a családomnak, barátaimnak, akik mellettem állnak és segítenek a továbbiakban is. Nélkülük nem tartanék itt!